UITGAVE JOURNAAL ABEL TASMAN

Het scheepsjournaal van Abel Tasman met de beschrijving van de VOC-expeditie 1642-1643 is op initiatief van het Nationaal Archief Den Haag in hedendaags Nederlands uitgebracht. Vanaf begin april is dit door uitgeverij Waanders in Zwolle uitgegeven boek bij de boekhandel te verkrijgen. De prijs is 17,95 euro en volgens kenners is dit echt 'waar voor je geld'. Het ISBN-nr is 90-400-8205-7.

Dat de in 1642 in Europa nog onvolledig bekende wereldkaart werd uitgebreid met Tasmanië en Nieuw-Zeeland is bekend. Toch zijn de beschrijvingen van de contacten van de bemanning met bewoners van onbekende eilanden-groepen in de Stille Oceaan minstens zo boeiend. De bijzondere illustraties van koopman-tekenaar Gilsemans worden hoog aangeslagen. De gedetailleerde kusttekeningen zijn waardevol voor VOC-onderzoekers. Enkele afbeeldingen van eilandbewoners en hun scheepjes behoren tot de oudste ter wereld. En heel wat scholen hebben al ontdekt dat de verhalen voor kinderen extra gaan leven doordat de afbeeldingen ook leuke kleurplaten zijn...

Het origineel van Tasman's scheepsjournaal behoort tot de topstukken van het Werelderfgoed van de VOC en is in bezit van het Nationaal Archief Den Haag. In het Abel Tasman kabinet is een facsimile te bezichtigen. De historici Vibeke. Roeper en D. Wildeman 'hertaalden' het oud-nederlands en voorzagen het geheel van een inleiding. Aanleiding voor de publicatie is de viering van 400-jaar betrekkingen Nederland-Australië.

 

www.nationaalarchief.nl

Op de fraaie site van het Nationaal Archief Den Haag het thema 'Abel Tasman en het Zuidland'. Ook 'Van Nederland naar Australie': een database met 50.000 namen van emigranten.